Što je enteralna prehrana?

Što je enteralna prehrana?

Enteralni pripravci su posebni prehrambeni proizvodi formulirani na način da sadrže adekvatnu količinu energije (kalorija), proteina, vitamina i minerala. Namijenjeni su osobama koje zbog bolesti ili nemogućnosti konzumacije ne mogu unijeti dovoljno hrane kako bi zadovoljili dnevne potrebe organizma za energijom i hranjivim tvarima. Ovakvi pripravci pripadaju skupini koja se naziva „hrana za posebne medicinske potrebe“. Najčešće dolaze u tekućem obliku nalik „milkshakeu“.

Tko preporučuje enteralne pripravke?

Budući da se enteralni pripravci često nalaze na osnovnoj ili dopunskoj listi lijekova HZZO-a, izdaju se na recept i kupuju u ljekarnama, a propisuju ih liječnici specijalisti.

Kako znati koja je adekvatna doza enteralnog pripravka?

Liječnik specijalist uz preporuku određene vrste enteralnog pripravka, daje informaciju o potrebnoj dozi enteralnog pripravka ovisno o potrebama pacijenta.

Mogu li se enteralni pripravci koristiti za kuhanje?

Enteralni pripravci mogu se koristiti za obogaćivanje raznih jela, slastica i pića. Mlijeko u umacima, kolačima, desertima i pićima možete zamijeniti pripravkom nalik „milkshake-u“. U kremaste juhe možete dodati pripravke koji nisu slatki, odnosno one neutralnog okusa.

Mogu li enteralni pripravci zagrijavati?

Mogu, budući da je nekim osobama je draže konzumirati enteralne pripravke tople. Međutim, važno je da se enteralni pripravak ne zagrijava do vrenja niti da se dodaje u kipuće tekućine. Na primjer, enteralni pripravak može se zagrijati na laganoj vatri kako bi se pripremila topla čokolada.

Mogu li enteralni pripravci zamrznuti?

Mogu, pretočite enteralne u spremnik za zamrzavanje ili posudu za led i zamrznite. Također, enteralne pripravke možete zamrznuti u kalupe za sladoled.

Više o enteralnoj prehrani pročitajte na nutricia.com

Odaberi kategoriju

Najnovije objave

Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem

Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem

Antivirusno djelovanje laktoferina

Antivirusno djelovanje laktoferina

Najčešća alergija na hranu u djece

Najčešća alergija na hranu u djece