Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Live healthY with Optimal Nutrition” bio je slogan ovogodišnjeg ESPEN kongresa održanog u Lyonu od 11. do 14. rujna. Četiri dana programa bili su ispunjeni stotinama edukativnih i znanstvenih predavanja, satelitskih simpozija i radionica s predavačima iz cijeloga svijeta.

Na kongresu je prisustvovalo više od 3500 sudionika iz čak 103 zemlje svijeta koji su s velikim interesom popratili mnogobrojne teme iz svijeta kliničke prehrane. Zaista impresivne brojke objektivan su pokazatelj sve većeg interesa i potrebe za znanjem iz ovog područja struke. Opsežan program obuhvatio je raznolike teme o nutritivnoj potpori bolesnika različitih indikacija – od sarkopenije, dijabetesa, demencije pa sve do nutritivne potpore onkoloških bolesnika, bolesnika s upalnim bolestima crijeva i onih na intenzivnoj njezi.

Ceremonija otvaranja ni ove godine nikoga nije razočarala. Nakon toplih riječi dobrodošlice članova izvršnog odbora ESPEN-a Cecile Chamrier i Roccoa Barazzonija, predstavnici s Instituta Lyfe, Međunarodne škole kulinarskih umjetnosti, hotelijerstva i menadžmenta posluživanja hrane, dali su niz savjeta kako povećati suradljivost bolesnika na konzumaciju hrane koji se iz svijeta visoke gastronomije mogu preslikati na bolničku prehranu. Za kraj, Elisabeth Boucher-Anselin direktorica komunikacija za Michelin Experiences, predstavila je koncept zelenih Michelin zvjezdica koje dobivaju restorani koji su “preuzeli odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti, suzbijanju bacanja hrane i smanjenju upotrebe neobnovljivih izvora energije”.

Osim bogatog edukativnog programa, brojni sponzori iz područja kliničke prehrane istaknuli su svoje inovacije i novitete. I ove godine svjetski poznat brand Nutricia, pioniri u nutritivnim rješenjima još od 1896. godine, istaknuo se impozantnim izložbenim prostorom.

Veselimo se prisustvovati 46. ESPEN kongresu koji je najavljen za 2024. godinu u Milanu i novim znanstvenim saznanjima koje donosi.

Odaberi kategoriju

Najnovije objave

Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem

Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem

Antivirusno djelovanje laktoferina

Antivirusno djelovanje laktoferina

Najčešća alergija na hranu u djece

Najčešća alergija na hranu u djece

Olakšajte simptome psorijaze

Olakšajte simptome psorijaze