Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem

Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem
Celijakija ili glutenska enteropatija je stanje nepodnošljivosti glutena, bjelančevine koja je normalni sastojak pšenice, raži i ječma. Iako spada u relativno rijetka oboljenja, celijakija je najčešće kronično gastroenterološko oboljenje djece.

 

Danas se sve više dijagnosticira i kod odraslih, često u pritajenom i netipičnom obliku. Tipični oblik celijakije manifestira se kroničnim proljevima, nadutošću trbuha i posljedično zaostajanjem u rastu. Dijagnoza se uspostavlja biopsijom sluznice tankog crijeva kojom se nalazi atrofična sluznica. Eliminacijom glutena iz prehrane dolazi vrlo brzo do oporavka atrofiranih resica sluznice tankog crijeva i do povlačenja simptoma.

Liječenje se, dakle, provodi striktnom bezglutenskom prehranom koja je doživotna, jer i male količine glutena rezultiraju ponovnim oštećenjem sluznice tankog crijeva.
Bezglutenski proizvodi su specijalni dijetetski proizvodi namijenjeni liječenju celijakije u okviru dijetetskog plana koji je pod kontrolom liječnika. Na pakiranju takvih proizvoda nalazi se prekriženi znak klasa pšenice koji je zaštitni znak takvih proizvoda i koji garantira da su ti proizvodi zaista bez glutena. Bezglutenske namirnice se proizvode iz žitarica koje su prirodno bez glutena – riža i kukuruz te iz sojinog brašna i krumpirovog škroba ili iz pšeničnog brašna kojem je specijalnim tehnološkim postupkom odstranjen gluten.

U toku proizvodnje, a početno već kod odabira sirovina te kod transporta i skladištenja strogo se vodi računa da ne dođe do kontaminacije proizvoda glutenom.

Sumnju na celijakiju sada možete otkloniti i kod kuće

Biocard je brzi imunološki kromatografski test koji se koristi za kvalitativno otkrivanje protutijela IgA protiv tkivnih transglutaminaza, a koji je moguće napraviti kod kuće.

U jednom pakiranju Biocard kućnog testa uključena je sva dodatna oprema potrebna za ispitivanje. Za uzorkovanje je potrebna tek jedna kap krvi, a test se može izvesti i procijeniti za 10 minuta.

Važno je naglasiti da se prije provođenja ovog testa ne bi smjela provoditi bezglutenska dijeta kako bi se izbjegla mogućnost lažno negativnog rezultata.

 

Odaberi kategoriju

Najnovije objave

Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Antivirusno djelovanje laktoferina

Antivirusno djelovanje laktoferina

Najčešća alergija na hranu u djece

Najčešća alergija na hranu u djece

Olakšajte simptome psorijaze

Olakšajte simptome psorijaze