Tumor utječe na sve procese u organizmu, pa tako i na metabolizam. Ove promjene mogu biti rezultat prirodnog odgovora na bolest, nus-pojava terapije, ili oboje. Kao rezultat ovih faktora, brojni pacijenti oboljeli od raka imaju poteškoća s konzumiranjem količine i kvalitete hrane, što prije ili kasnije dovodi do velikog gubitka težine. Gubitak od čak 3-4 kg može biti problem, posebno ako se dogodi u kratkom vremenu. Kirurške intervencije, zračenje i kemoterapije obično iziskuju povećanje energetskih potreba, što je najčešće teško moguće zadovoljiti standardnom prehranom. Onkološki pacijenti imaju povećane potrebe za energijom i proteinima zbog povećanog katabolizma. Prehranu je potrebno obogatiti omega – 3 masnim kiselinama. Posebno se ističe značaj EPAe zbog pozitivnog učinka na smanjenje upalnih procesa kod onkoloških bolesnika. Prepisivanje kliničke, enteralne prehrane ima pozitivan učinak na medicinsku terapiju i potiče oporavak. Poboljašava se nutritivna ravnoteža obroka bez povećanja količine obroka , ubrzava se zacijeljivanje rana, zaustavlja se gubitak težine što medicinske tretmane čini podnošljivijima uz poboljšanje kvalitete života.