Celijakija ili glutenska enteropatija je stanje nepodnošljivosti glutena, bjelančevine koja je normalni sastojak pšenice, raži i ječma. Iako spada u relativno rijetka oboljenja, celijakija je najčešće kronično gastroenterološko oboljenje djece. Danas se sve više dijagnosticira i kod odraslih, često u pritajenom i netipičnom obliku. Treba napomenuti da je kod dijabetičara učestalost celijakije znatno viša nego kod ostale populacije i iznosi 3-10%.
Tipični oblik celijakije manifestira se kroničnim proljevima, nadutošću trbuha i posljedično zaostajanjem u rastu. Dijagnoza se uspostavlja biopsijom sluznice tankog crijeva kojom se nalazi atrofična sluznica. Eliminacijom glutena iz prehrane dolazi vrlo brzo do oporavka atrofiranih resica sluznice tankog crijeva i do povlačenja simptoma.
Liječenje se, dakle, provodi striktnom bezglutenskom prehranom koja je doživotna, jer i male količine glutena rezultiraju ponovnim oštećenjem sluznice tankog crijeva. Na web-stranici Hrvatskog društva za celijakiju, s kojim tijesno surađujemo, možete detaljnije saznati o toj bolesti i dobiti puno korisnih savjeta.
Bezglutenski proizvodi su specijalni dijetetski proizvodi namijenjeni liječenju celijakije u okviru dijetetskog plana koji je pod kontrolom liječnika. Na pakiranju takvih proizvoda nalazi se prekriženi znak klasa pšenice koji je zaštitni znak takvih proizvoda i koji garantira da su ti proizvodi zaista bez glutena. Bezglutenske namirnice se proizvode iz žitarica koje su prirodno bez glutena – riža i kukuruz te iz sojinog brašna i krumpirovog škroba ili iz pšeničnog brašna kojem je specijalnim tehnološkim postupkom odstranjen gluten.
U toku proizvodnje, a početno već kod odabira sirovina te kod transporta i skladištenja strogo se vodi računa da ne dođe do kontaminacije proizvoda glutenom.