Dragi čitatelju,
pred Vama se nalaze recepti iz prve i jedinstvene kuharice tvrtke Hammermühle kojom možete pripremati bezglutenska jela jednakom lakoćom poput normalnih jela. Hammermühle je vodeći proizvođač bezglutenskog brašna u Saveznoj Republici Njemačkoj. Istražuje i skuplja iskustvo već 30 godina kako bi ljudima, koji ne podnose gluten, omogućili pripremu zdravih pekarskih proizvoda. U kuharici su detaljno opisani postupci pomoću kojih s našim brašnima možete pripremiti ukusne pekarske proizvode poput kruha, kolača i peciva. Odajemo tajne i trikove! Iznenadit ćete se koliko je jednostavno prirediti bezglutenski proizvod.
Želimo Vam puno zabave, uspjeha i dobar tek.
Vaši G-M Pharma Zagreb i Hammermühle.
Osnovni recept za dizano tijesto
Vrijeme pripreme tijesta: 20 min.
Vrijeme dizanja tijesta: 45 min.
Sastojci:
Hammermühle brašno mix svijetlo | 500 g |
---|---|
Prašak za pecivo | 1 čajna žličica |
Suhi kvasac | 1 paketić |
Šećer | 80 g |
Vanilin šećer | 1 paketić |
Sol | 1/2 čajne žličice |
Toplo mlijeko | 300 ml |
Otopljeni maslac | 50 g |
Jaja srednje veličine | 2 komada |
Dizano tijesto je prikladno za izradu voćnih kolača, slatkih peciva i punjenih peciva
Priprema:
- Izvagati Hammermühle brašno mix svijetlo. Od ukupne količine staviti na stranu 100 g u koje dodajte prašak za pecivo.
- Hammermühle mix svijetlo brašno, suhi kvasac, šećer, vanilin šećer i sol dobro izmiješati. U sredinu dodati toplo mlijeko i otopljeni maslac te miješati ručnim mikserom. Potom je potrebno dodati jaja i sve dobro izmiješati.
- Zdjelu sa smjesom pokriti vlažnom krpom i ostaviti otprilike 30 min.
- Brašnom posuti radnu površinu na koju istresite tijesto. Pospite ga Hammermühle mix svijetlim brašnom i pažljivo mijesite izvana prema unutra. Zatim ga pomiješajte s onih 100 g koje smo stavili sa strane i mijesite sve dok se tijesto više ne bude lijepilo za površinu. Tijesto ne bi trebalo biti prečvrsto i presuho. Može se dogoditi da Vam ostane viška brašna!
Dovršeno tijesto obraditi prema želji. U zdjeli ga ostaviti da se diže još 15-30 min. te ga pokriti vlažnom krpom.
Pita s marelicama
Vrijeme pripreme: 40 min.
Vrijeme mirovanja: 30 min.
Vrijeme pečenja: 50 min.
Sastojci:
Hammermühle brašno mix svijetlo | 350 g |
---|---|
Maslac | 200 g |
Šećer | 250 g |
Mljeveni badem | 50 g |
Cimet | 2 prstohvata |
Sol | 1 prstohvat |
Marelice | 1 kg |
Osnovni recept za dizano tijesto |
Umjesto marelica može se koristiti bilo koje drugo voće. Ako koristite okrugli pleh, onda je dovoljna polovica svih sastojaka.
Priprema:
- Pripremiti dizano tijesto prema osnovnom receptu.
- Tijekom prvog mirovanja tijesta pripremiti voće i grudice. Marelice iscijediti u cjedilu i prerezati na četvrtine.
- Za pripremu grudica otopiti maslac. Dodati u njega suhe sastojke i sve izmiješati ručnim mikserom.
- Zagrijati pećnicu na 175˚C. Dizano tijesto izvaljati na papiru za pečenje i staviti u pleh za pečenje.
- Raspodijeliti četvrtine marelica po tijestu te posuti grudice po marelicama.
Pitu s marelicama staviti na rešetku i smjestiti na srednju visinu u pećnici te peći 50 minuta.
Puž pecivo
Recept za 12 komada.
Vrijeme pripreme: 30 min.
Vrijeme mirovanja: 30 min.
Vrijeme pečenja: 30 min.
Sastojci:
Grožđice | 100 g |
---|---|
Rum | 2 žlice |
Nasjeckani lješnjaci | 100 g |
Suncokretove sjemenke | 100 g |
Šećer | 100 g |
Otopljeni maslac | 50 g |
Bjelanjak (za premazivanje) | 1 komad |
Žumanjak | 1 komad |
Mlijeko (za premazivanje) | 6 žlica |
Otopljeni maslac (za premazivanje) | |
Šećer u prahu (za dekoraciju) | |
Osnovni recept za dizano tijesto |
Priprema
- Pripremiti dizano tijesto prema osnovnom receptu
- Tijekom mirovanja tijesta zagrijati pećnicu na 175˚C. Grožđice namočiti u rumu, bjelanjak rastući u snijeg i pomiješati sastojke za nadjev.
- Tijesto izvaljati na papiru za pečenje (otprilike 1,5 cm debljine). Nadjev ravnomjerno rasporediti po tijestu. Uz pomoć papira za pečenje zarolati tijesto s nadjevom. Tijesto dobro zarolati da bude čvrsto!
- Od zarolanog tijesta odsjeći dva komada debljine jednog prsta, staviti na pleh i lagano stisnuti. Puževe premazati jajima i mlijekom.
- Pužiće peći na srednjoj razini u pećnici otprilike 30 min.
Nakon pečenja pužiće premazati otopljenim maslacem i ukrasiti šećerom u prahu.
Slatki pereci
Recept za 6-8 komada.
Vrijeme pripreme: 20 min.
Vrijeme mirovanja: 60 min.
Vrijeme pečenja: 30 min.
Sastojci:
Mlijeko (za premazivanje) | 5 žlica |
---|---|
Šećer u prahu (za dekoraciju) | 5 žlica |
Osnovni recept za dizano tijesto |
Priprema
- U pleh stavite papir za pečenje
- Od tijesta izraditi 6-8 kugla jednake veličine. Kugle potom oblikovati u oblik pereca. Stavite ih na pleh.
- Premažite tijesto mlijekom i prekrijte krpom te ostavite neka stoji 30 min. Pećnicu zagrijte na 200˚C.
- U pećnici pecite perece 30 min. smještene na srednjoj razini dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Nakon pečenja perece premazati mlijekom i odmah uvaljati u šećer.