Praktičan vodič za korištenje Neocatea u nadohrani
Upute za dodavanje Neocatea u hranu:
- mjerna žlica u svakoj limenci Neocatea sadrži oko 5 grama praha
- Preporučuje se postupno miješanje Neocatea u svaku porciju hrane neposredno prije hranjenja, posebno kod recepata koji uključuju smrzavanje i podgrijavanje. Na taj se način očuvaju sve hranjive tvari i osigura se uzimanje propisane količine Neocatea.
Ipak, ako je potrebno:
- Neocate se može lagano zagrijati, ali ne i kuhati
- Jela pripremljena Neocateom mogu se zamrznuti u zamrzivaču kako bi se mogla kasnije pojesti, ali se trebaju odmah smrznuti nakon pripreme i potpuno odmrznuti prije konzumacije.
Upozorenje: Preporučljivo je provjeriti svaki sastojak ovih recepata s liječnikom ili dijetetičarom kako bi se ustvrdilo ne sadrži li koji recept sastojak koji je potrebno izbjeći.
Pire od voća (4 serviranja)
Neocate | 1-2 mjerice praha |
---|---|
Kruška oguljena i nasjeckana | 1 |
Jabuka oguljena i nasjeckana | 1 |
Voda | 125 ml |
Priprema
Jabuku krušku i vodu dodajte u tavu. Zavrijte namirnice te pustite da voće omekša kuhajući na laganoj vatri. To bi trebalo trajati 5-10 minuta. Vodu iscijedite iz voća, no zadržite ipak malo vode u nekoj posudi jer biste je htjeli dodati u pripremljeni pire. Pirirajte voće do glatke konzistencije te dodajte malo iscijeđene vode po potrebi. Ostavite pire da se ohladi. Dodajte 1-2 mjerice praha Neocate prije početka hranjenja. Uvjerite se da ste Neocate dobro umiješali u pire.
Ovo je recept za 1 šalicu pirea od voća. Recept se može pripremiti u mikrovalnoj pećnici. Može se koristiti svaka vrsta dozvoljenog voća. Koristite samo dozvoljeno voće.
Pire od povrća (4 serviranja)
Neocate | 2-3 mjerice praha po serviranju |
---|---|
Mrkva srednje veličine | 1 |
Tikvica | 2-3 kriške |
Krumpir srednje veličine | 1 |
Voda | 250 ml |
Priprema
Povrće operite, ogulite i nasjeckajte na sitne komadiće. Povrće i vodu stavite u tavu. Pržite povrće na laganoj vatri dok ne omekša. Potrajat će otprilike 10-15 minuta. Iscijedite višak vode. Povrće pirirajte dok ne postane glatko. Po potrebi dodajte malo ranije iscijeđene vode kako biste regulirali konzistenciju. Ostavite pire od povrća da se ohladi. Dodajte 2-3 mjerice Neocate praha prije hranjenja.
Jelo se može pripremiti pomoću mikrovalne pećnice. Od recepta možete dobiti šalicu pirea od povrća. Koristite isključivo dozvoljeno povrće.
Domaća rižina kaša (1-2 serviranja)
Neocate | 2-4 mjerice praha |
---|---|
Rižine pahuljice | 1/4 šalice |
Vrela voda | 1/2 šalice |
Margarin bez mlijeka | 1 čajna žličica |
Golden syrup* | 2 čajne žličice (opcionalno) |
*Golden syrup – 200 g šećera i 50 g vode dodajte u posudu. Pecite na vatri srednje jačine dok se šećer karamelizira i poprimi tamno zlatnu boju. U smjesu dodajte kipuću vodu, 1 kg šećera i kriške limuna. Kuhajte 45 minuta na laganoj vatri dok se sadržaj ne zgusne. Povremeno promiješajte.
Priprema
U porculansku posudu dodajte rižine pahuljice, margarin bez mlijeka i vrelu vodu i izmiješajte. Grijte u mikrovalnoj pećnici ili kuhajte na tavi dok rižine pahuljice ne omekšaju. Dodajte golden syrup i 2-4 mjerice Neocate praha prije početka hranjenja.
Custard krema (1 serviranje)
Neocate | 5 mjerica praha |
---|---|
Rižino ili kukuruzno brašno | 2-3 čajne žličice |
Šećer | 1/2 čajne žličice |
Priprema
U tavu dodajte rižino ili kukuruzno brašno. Postupno dodavajte pripremljeni Neocate pripravak dok se ne oblikuje glatka smjesa. Dodajte ostatak Neocate pripravka i šećer. Kuhajte na vatri srednje jačine uz neprestano miješanje. To bi trebalo potrajati 1-2 minute dok se smjesa ne zgusne.
Koristeći 2 čajne žličice rižinog brašna dobivate rjeđu kremu dok od 3 čajne žličice rižinog brašna dobivate kremu konzistencije poput gela. Ovo je recept za 1/3 šalice kreme. Recept je moguće udvostručiti. Za dodavanje okusa može Vam poslužiti vanilija koju dodajete zajedno sa šećerom u smjesu. Možete iskoristit ekstrakt vanilije, no oni mogu sadržavati nedozvoljene aditive.
Neocate shake (1 serviranje)
Neocate, pripremljeni pripravak | 100 ml |
---|---|
Voće, pirirano | 100 ml |
Priprema
Voće pirirajte kao što je navedeno u prethodnim receptima. Nemojte dodavati Neocate prah. Pire od voća dodajte u pripremljeni Neocate pripravak i poslužite napitak u šalici. Nemojte napitak posluživati u bočici jer će se zaštopati.
Neocate sladoled (3-4 serviranja)
Neocate, pripremljeni pripravak | 350 ml |
---|---|
Jabuka, kruška ili drugo dozvoljeno voće, pirirano | 1/3 šalice |
Rižino brašno | 2 žlice |
Golden syrup* | 2 čajne žličice (opcionalno) |
*Golden syrup – 200 g šećera i 50 g vode dodajte u posudu. Pecite na vatri srednje jačine dok se šećer karamelizira i poprimi tamno zlatnu boju. U smjesu dodajte kipuću vodu, 1 kg šećera i kriške limuna. Kuhajte 45 minuta na laganoj vatri dok se sadržaj ne zgusne. Povremeno promiješajte.
Priprema
U zdjelu uspite rižino brašno i dodajte malu količinu pripremljenog Neocate pripravka kako bi se oblikovala glatka smjesa. Ostatak Neocate pripravka dodavajte postupno uz miješanje smjese. Grijte smjesu na laganoj vatri 3-4 minute uz konstantno miješanje kako bi se zgusnula. Pustite smjesu da se ohladi, zatim dodajte pire od voća i golden syrup. Dobro promiješajte smjesu koju nakon toga uspite u formu za tortu i stavite u zamrzivač dok se led ne počne oblikovati oko rubova (otprilike 1 sat). Smjesa se ne smije u potpunosti zamrznuti. Smjesu zatim dodajte u posudu za miksanje i miskajte je mikserom dok se ne pojavi pjena. To bi trebalo potrajati oko 3 minute. Smjesu zatim ulijte u kalup za sladoled i zamrznite je.
Povrtni casserole s piletinom (3 serviranja)
Neocate | 2-3 mjerice praha po serviranju |
---|---|
Pileća prsa, male veličine (bez kože) | 2 komada |
Ulje, dozvoljeno | 1-2 čajne žličice |
Mrkva, oguljena i nasjeckana (ili slatki krumpir) | 1 šalica |
Cvjetača ili brokula | 1/2 šalice |
Kukuruzno brašno | 1 žlica |
Hladna voda | 1 žlica |
Priprema
Povrće stavite u tavu i dodajte dovoljno vode da prekrije povrće (otprilike 1 šalica). Kuhajte povrće dok ne omekša. Ne uklanjajte višak tekućine jer će ona pomoći u oblikovanju umaka. Piletinu nasjeckajte na komadiće. I drugoj tavi ugrijte ulje, dodajte komadiće piletine i pržite dok ne poprimi smeđu boju. U piletinu dodajte povrće. Kukuruzno brašno pomiješajte s 1 žlicom hladne vode u koje dodajte povrće s piletinom i pecite par minuta. Ostavite jelo da se ohladi. Dodajte 2-3 mjerice Neocate praha netom prije hranjenja.
Bolonjez s piletinom i krumpirom (4 serviranja)
Neocate | 2-3 mjerice praha po serviranju |
---|---|
Mljevena pileća prsa (ili druga vrsta dozvoljenog mljevenog mesa) | 100 g |
Krumpir, oguljen i nasjeckan | 1 šalica |
Tikvice, oguljene i ribane | 1/2 šalice |
Voda | 1 šalica |
Ulje, dozvoljeno | 1-2 čajne žličice |
Priprema
Ulje ugrijte u tavi te pržite pileća prsa na vatri srednje jačine. Dodajte krumpir i vodu. Neka jelo zakuha i onda ostavite da se kuha 10 minuta dok krumpir ne omekša. Potom krumpir izgnječite vilicom. Dodajte naribanu tikvicu i kuhajte još nekoliko minuta. Nakon što se jelo ohladi, dodajte 2-3 mjerice Neocate praha prije hranjenja.
Jelo je također moguće pripremiti s rižinom tjesteninom ili dobro prokuhanom rižom pod uvjetom da te namirnice sadrže dozvoljene sastojke. Bolonjez umak s piletinom može se zamrznuti. Povrće korisšteno u ovom receptu moguće je zamijeniti 1 1/2 šalicom drugog dozvoljenog povrća. Krumpir, slatki krumpir ili bundeva lako se pirira i daju jelu gušću konzistenciju.
Povrće s piletinom iz woka (2 serviranja)
Neocate | 2-3 mjerica praha po serviranju |
---|---|
Piletina ili drugo dozvoljeno meso | 100 g |
Tikvica srednje veličine, oguljena | 1/3 komada |
Mrkva, male veličine, oguljena | 1 komad |
Celer | 1 komad |
Cvjetača | 6 cvjetića |
Ulje, dozvoljeno | 1-2 čajne žličice |
Voda | 1-2 žlice |
Golden syrup* | 1-2 čajne žličice (opcionalno) |
*Golden syrup – 200 g šećera i 50 g vode dodajte u posudu. Pecite na vatri srednje jačine dok se šećer karamelizira i poprimi tamno zlatnu boju. U smjesu dodajte kipuću vodu, 1 kg šećera i kriške limuna. Kuhajte 45 minuta na laganoj vatri dok se sadržaj ne zgusne. Povremeno promiješajte.
Priprema
Piletinu ili drugo dozvoljeno meso nasjeckajte na kockice. U tavi ugrijte ulje i dodajte piletinu. Pecite piletinu na vatri srednje jačine dok ne poprimi smeđu boju i dodavajte golden syrup. Dodajte povrće i vodu. Tavu prekrijte poklopcem i pustite jelo da kuha dok povrće ne postane meko. 2-3 mjerice Neocate praha dodajte prije hranjenja.
Jelo je moguće pripremiti s rižinim rezancima ili dobro prokuhanom rižom. Ne koristite rezance s jajima ili drugu vrstu nedozvoljenih rezanaca. Povrće iz ovog recepta moguće je zamijeniti 1 šalicom drugog dozvoljenog povrća.