Olakšajte simptome psorijaze

Olakšajte simptome psorijaze

Svi koji se bore s ovim neugodnim kožnim problemom znaju koliko psorijaza može utjecati na svakodnevni život. Ova neizlječiva bolest, koja pogađa veliki broj ljudi diljem svijeta, zahtijeva multidisciplinarni pristup kako bi se ublažili simptomi i poboljšala kvaliteta života oboljelih.

Dermatolozi koriste lokalne lijekove za liječenje blage psorijaze, a fototerapiju i sistemske lijekove za umjerenu do tešku psorijazu.  Međutim, svakako ne treba zaboraviti na njegu kože dermokozmetikom koja će ne samo poduprijeti farmakološko liječenje, već dovesti i do osjećaja olakšanja.

Dermokozmetika za njegu kože s psorijazom namijenjena je:

  • reguliranju keratinizacije epidermisa,
  • smanjenju ljuskanja kože,
  • ublažavanju suhoće i svrbeži kože,
  • obnavljanju lipidnog sloja kože,
  • omekšavanju kože,
  • pospješivanju zaštitne funkcije kože.

Emolijensi, eksfolijanti i urea su samo neki od uobičajenih aktivnih sastojaka koji se često nalaze u dermokozmetici protiv psorijaze. Međutim, uz već one poznate, na tržištu se pojavljuju novi aktivni sastojci koji dermokozmetiku protiv psorijaze čine još učinkovitijom. U nastavku objašnjavamo zašto su baš ovi sastojci ključni za ublažavanje simptoma psorijaze.

Emolijensi će omekšati epidermis, smanjiti suhoću kože te spriječiti prekomjerni gubitak vode iz epidermisa. Dodatno, obnovit će lipidnu barijeru i nadoknaditi deficit međustaničnih lipida. Jedan od dermokozmetičkih proizvoda za kožu s psorijazom koji sadrži značajan udio emolijensa poput kanola ulja i ulja konoplje je Pharmaceris PSORITAR INTENSIVE Multifunkcionalna krema za lice i tijelo. Zašto su baš ova ulja sastavni dio ove kreme? Naime, ulje kanole karakterizira visok sadržaj sterola i vitamina E koji poboljšavaju elastičnost kože. Ono ima umirujuće i protuupalno djelovanje te nježno „podmazuje“ suhu kožu, ublažava svrbež i smanjuje osjećaj zatezanja. Ulje konoplje sadrži značajne količine esencijalnih masnih kiselina, uglavnom linolne kiseline i α-linolenske kiseline. Esencijalne masne kiseline su prekursori važnih molekula ceramida proizvedenih u epidermisu koje su odgovorne za pravilnu funkciju barijere kože.

U razdobljima remisije preporuča se eksfilolijacija mrtvih stanica kože. Sastojci s keratolitičkim odnosno eksfolijacijskim učinkom koji se koriste u dermokozmetici za kožu s psorijazom su najčešće alfa-hidroksi kiseline (npr. limunska kiselina) i beta-hidroksi kiseline (npr. salicilna kiselina). Eksfolijanti pomažu poboljšati prodiranje lijekova u kožu. Osim eksfolijacijskog djelovanja, salicilna kiselina ima i antibakterijska svojstva. Zanimljivo je kako urea u koncentraciji iznad 10% također ima keratolitički učinak.

Preporučljivo je da dermokozmetika specijalizirana za njegu kože s psorijazom sadrži i aktivne sastojke koji reguliraju procese dijeljenja stanica kože. Jedan od takvih sastojaka je ihtiol. Ihtiol je mješavina amonijevih soli proizvedenih u procesu suhe destilacije uljnog škriljevca (vrste stijene), a postoje dvije vrste ihtiola – svijetli i tamni ihtiol. Prednost svijetlog ihtiola u dermokozmetici je činjenica da ovaj aktivni sastojak ne ostavlja mrlje, ima bolju podnošljivost te jače djelovanje protiv svrbeži u odnosu na tradicionalno korišteni tamni ihtiol. Svijetli ihtiol djeluje antibakterijski i protuupalno, normalizira proces ljuštenja epidermisa i potiče procese regeneracije kože.

Pacijentima s psorijazom upotreba katrana zasigurno nije strana. Katran se u medicini koristi već 2000 godina, a dobiva se destilacijom različitih vrsta drva ili ugljena. Uloga katrana u terapiji psorijaze je ograničavanje dijeljenja stanica kože u bazalnom sloju epidermisa što rezultira normalizacijom procesa keratinizacije. Također, katran se odlikuje protuupalnim, antibakterijskim, antifungalnim i protuupalnim djelovanjem. Nedostatak katrana je njegov neugodan miris, masna tekstura i tamna boja od koje se lako prlja odjeća. Kako bi se iskoristile sve blagodati katrana, a izbjegle njegove mane, za brend Pharmaceris formuliran je jedinstveni sastojak – ulje katrana smreke. Ulje katrana smreke, inovativni i patentirani aktivni sastojak Pharmaceris PSORITAR INTENSIVE kreme, je prozirna uljasta tekućina biljnog mirisa koji ne ostavlja tragove na odjeći. Njegova glavna djelatna tvar je α-pinen za koju su znanstvena istraživanja ukazala na antioksidativna, protuupalna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Pokazalo se kako Pharmaceris PSORITAR INTENSIVE krema smanjuje vidljivost ljuskica, ublažava svrbež, umiruje, regenerira i što je bitno – lako se razmazuje, brzo se upija i ne zahtijeva intenzivno utrljavanje u kožu.

Sljedeći aktivni sastojak koji se inovativno koristi u dermokozmetici za kožu s psorijazom je Octopirox. Ovaj je sastojak sadržan u Pharmaceris PURI-ICHTILIUM gelu za čišćenje tijela i vlasišta također učinkovito djeluje protiv svrbeži, normalizira ravnotežu mikroflore kože, vlaži kožu i sprječava gubitak vode iz epidermisa. Ovaj proizvod podmazuje, umiruje i ublažava iritacije i crvenilo, smanjuje prekomjernu keratinizaciju kože te sprječava njezino prekomjerno perutanje.

Zaključno, kada birate dermokozmetiku za njegu kože s psorijazom, ne zaboravite birati onu koju preporučuju dermatolozi, dermatološki i klinički testiranu pod nadzorom stručnjaka iz područja kožnih bolesti, a koja ima blagu i hipoalergenu formulu koja ne iritira kožu.

Pharmaceris proizvode iz P linije namijenjene koži s psorijazom možete pronaći isključivo u ljekarnama. Prodajna mjesta pronađite OVDJE.

Izvorni članak: https://pharmaceris.com/porady/p/wsparcie-dla-skory-luszczyca

Odaberi kategoriju

Najnovije objave

Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem

Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem

Antivirusno djelovanje laktoferina

Antivirusno djelovanje laktoferina

Najčešća alergija na hranu u djece

Najčešća alergija na hranu u djece