Naša ponuda
    
 
Pedijatrijski pripravci 
Enteralni pripravci za odrasle 
Prehrana za sondu 
Dodaci u kliničkoj prehrani 
Pomagala za hranjenje 
Metabolički pripravci 
Niskoproteinski proizvodi 
Biocard test 
Bezglutenski proizvodi 
 O celijakiji 
 Brašno 
 RECEPTI 
Wellion proizvodi za dijabetes 
Na listi HZZO-a 
  
Alergija na kravlje mlijeko 
Malnutricija 
Tumor 
Disfagija 
Nenapredovanje u rastu i težini dojenčadi  
Bubrežna insuficijencija 
Kronična opstruktivna plućna bolest 
Opstipacija 
Cistična fibroza 
Celijakija 
Fenilketonurija 
Dijabetes 
 
    
Grupe proizvoda

Metabolici
Metabolici
Alergija na kravlje mlijeko
Alergija na kravlje mlijeko
Pedijatrijske formule
Pedijatrijske formule
Niskoproteinski proizvodi
Niskoproteinski proizvodi
Bezglutenski proizvodi
Bezglutenski proizvodi
Dodaci prehrani
Dodaci prehrani
Standardna enteralna formula za sondu
Standardna enteralna formula za sondu
     

 Bezglutenski proizvodi


 Bezglutenski proizvodipošaljite nam upit verzija za ispis  
Celijakija ili glutenska enteropatija je stanje nepodnošljivosti glutena, bjelančevine koja je normalni sastojak pšenice, raži i ječma. Iako spada u relativno rijetka oboljenja, celijakija je najčešće kronično gastroenterološko oboljenje djece. Danas se sve više dijagnosticira i kod odraslih, često u pritajenom i netipičnom obliku. Treba napomenuti da je kod dijabetičara učestalost celijakije znatno viša nego kod ostale populacije i iznosi 3-10%.
Tipični oblik celijakije manifestira se kroničnim proljevima, nadutošću trbuha i posljedično zaostajanjem u rastu. Dijagnoza se uspostavlja biopsijom sluznice tankog crijeva kojom se nalazi atrofična sluznica. Eliminacijom glutena iz prehrane dolazi vrlo brzo do oporavka atrofiranih resica sluznice tankog crijeva i do povlačenja simptoma.

Liječenje se, dakle, provodi striktnom bezglutenskom prehranom koja je doživotna, jer i male količine glutena rezultiraju ponovnim oštećenjem sluznice tankog crijeva. Na web-stranici Hrvatskog društva za celijakiju, s kojim tijesno surađujemo, možete detaljnije saznati o toj bolesti i dobiti puno korisnih savjeta.

Bezglutenski proizvodi su specijalni dijetetski proizvodi namijenjeni liječenju celijakije u okviru dijetetskog plana koji je pod kontrolom liječnika. Na pakiranju takvih proizvoda nalazi se prekriženi znak klasa pšenice koji je zaštitni znak takvih proizvoda i koji garantira da su ti proizvodi zaista bez glutena. Bezglutenske namirnice se proizvode iz žitarica koje ne sadrže gluten - riža i kukuruz te iz sojinog brašna i krumpirovog škroba ili iz pšeničnog brašna kojem je specijalnim tehnološkim postupkom odstranjen gluten.

Tijekom proizvodnje, a početno već kod odabira sirovina te kod transporta i skladištenja strogo se vodi računa o tome da ne dođe do kontaminacije proizvoda glutenom.

G-M Pharma Zagreb je distributer bezglutenskih proizvoda firme Hammermühle Diät GmbH, vodećeg proizvođača bezglutenske hrane. Osim Bezglutenskog brašna - mix svijetlo koje se može dobiti i na liječnički recept, jer se nalazi na listi lijekova HZZO, G-M Pharma Zagreb nudi Bezglutensko brašno, kvalitetna mješavina proizvođača Komplet Mantler koje je također dostupno na liječnički recept.

Švedski proizvođač Finax Ab proizvodi bezglutensko pšenično brašno kojem je posebnim tehnološkim postupkom odstranjen gluten. Pomoću tog brašna moguća je jednostavna priprema bezglutenskih proizvoda koji se gotovo ne razlikuju od onih napravljenih uobičajenim brašnom, a moguće je izraditi i najzahtjevnija tijesta poput onog za savijače.

Gluten je ljepljiva bjelančevina koja omogućuje formiranje i dizanje tijesta. Stoga za pripravu namirnica bez glutena treba puno iskustva i strpljenja. 

©2009 G-M Pharma Zagreb | uvjeti korištenja | pravne napomene |